VI rocznica Tragedii Smoleńskiej

TWOJE BRYLANTY

Twoje brylanty dobra inwestycja
Coś dla pań i nie tylko
kod polecający
JD9HRL

  • https://e-brylanty.pl/?mw_aref=169eed8de9fecdf123d6a14fc0d7307f


piątek, 25 sierpnia 2017

Barszcz Litewski

Barszcz Litewski

Będąc na Litwie każdy powinien spróbować kilku regionalnych potraw[1]
 Jedną z takich potraw jest Barszcz Litewski[2], jak przygotować:
0, 5 kg wędzonej wieprzowiny razem z włoszczyzną i przyprawami gotujemy, aż otrzymamy aromatyczny bulion. Wtedy przecedzamy
Marynowane buraki kroimy np. w drobne paseczki czy kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy bulionem i dusimy.
 Gdy buraczki będą miękkie dodajemy ugotowaną włoszczyznę.
 Na maśle podsmażamy mąkę, którą następnie zagęszczamy barszcz.
Tak przygotowany barszcz nalewamy na talerze i dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany. Resztę dopełnią pieczone ziemniaki.
Składniki: 0,5 kg wędzonej wieprzowiny, 2 marynowane buraki , włoszczyzna, 0,5 szklanki śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki. 3,5 litra wody, pieprz i sól
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zobacz  też (szlakiem Litewskim )
Noclegi w hotelach (tutaj)




[1] Litewskie regionalne potrawy . Barszcz litewski, Zupa szczawiowa, Zupa pokrzywowa, Zupa ze świeżych grzybów w chlebie, Chłodnik litewski, Kibiny, Cepeliny, Bliny żmudzkie, Kugelis, babka ziemniaczana
[2] Barszcz Litewski – możesz posmakować np. w Wilnie w restauracji specjalizującej się w potrawach regionalnych Litwy ŽEMAIČIŲ ĄSOTIS,Restoranas. Ciekawa propozycja dla spędzenia czasu to Wileńska wieża telewizyjna z restauracją "Paukščių takas" - co znaczy Droga Mleczna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz