Barszcz
Litewski
Będąc
na Litwie każdy powinien spróbować kilku regionalnych potraw[1]
Jedną z takich potraw jest Barszcz Litewski[2], jak
przygotować:
0,
5 kg wędzonej wieprzowiny razem z włoszczyzną i przyprawami gotujemy, aż otrzymamy
aromatyczny bulion. Wtedy przecedzamy
Marynowane
buraki kroimy np. w drobne paseczki czy kostkę lub ścieramy na tarce o grubych
oczkach, zalewamy bulionem i dusimy.
Gdy buraczki będą miękkie dodajemy ugotowaną
włoszczyznę.
Na maśle podsmażamy mąkę, którą następnie
zagęszczamy barszcz.
Tak
przygotowany barszcz nalewamy na talerze i dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany. Resztę
dopełnią pieczone ziemniaki.
Składniki:
0,5 kg wędzonej wieprzowiny, 2 marynowane buraki , włoszczyzna, 0,5 szklanki
śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki. 3,5 litra wody, pieprz i sól
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zobacz też (szlakiem Litewskim )
Noclegi w hotelach (tutaj)
[1] Litewskie
regionalne potrawy . Barszcz litewski, Zupa szczawiowa, Zupa pokrzywowa, Zupa
ze świeżych grzybów w chlebie, Chłodnik litewski, Kibiny, Cepeliny, Bliny
żmudzkie, Kugelis, babka ziemniaczana
[2] Barszcz Litewski
– możesz posmakować np. w Wilnie w restauracji specjalizującej
się w potrawach regionalnych Litwy ŽEMAIČIŲ ĄSOTIS,Restoranas. Ciekawa
propozycja dla spędzenia czasu to Wileńska wieża telewizyjna z restauracją
"Paukščių takas" - co
znaczy Droga Mleczna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz