VI rocznica Tragedii Smoleńskiej

TWOJE BRYLANTY

Twoje brylanty dobra inwestycja
Coś dla pań i nie tylko
kod polecający
JD9HRL

  • https://e-brylanty.pl/?mw_aref=169eed8de9fecdf123d6a14fc0d7307f


sobota, 16 lipca 2022

DANIE RECZCZONIAK, TZW. PIEROGI BIŁGORAJSKIE.

 DANIE RECZCZONIAK, TZW. PIEROGI BIŁGORAJSKIE.

Jak zrobić reczczoniak? [1]

Kilogram kaszy gryczanej upiecz na suchej patelni

i wyciśnij przez prasę pół kilograma ugotowanych ziemniaków. Wymieszaj kasze, ziemniaki, kilogram twarogu,

4-6 surowych jajek i szklankę śmietanki.

Dopraw solą i pieprzem,

piecz w 180 stopniach przez około 45-60 minut, aż się zarumieni.

JZ.[2]



[1] Reczczoniak - Biłgorajskie pierogi- przysmaki Polskiej kuchni.

[2] Jacek Źróbek – członek Archikonfraterni Literackiej od 2000 roku, podróżnik, fotograf, - udział w konkursach World Press photo, reporter pasjonat turystyki górskiej, miejskiej, pisarz, dziennikarz, Katolik blogowy redaktor parafialnego ,,Dzwonka Janowskiego” lata 2007- 2018, oraz współautor publikacji w gazecie „Co tydzień”, i innych, książkowych religijnych między innymi o Prymasie Józefie Glempie. Autor zdjęć i filmów podróżniczych. Autor kilku wystaw. Między innymi wystawy o dekanacie Mysłowickim w 140 rocznicę istnienia.

W działalności publicznej- współpraca z Muzeum Miasta Mysłowice, dla Śląska – współpraca z Stowarzyszeniem –Solidarni 2010, oraz wspieranie patriotycznych inicjatyw dla Ojczyzny. Byłem fotografem kilku wielkich wydarzeń i uroczystości państwowych w Polsce i Europie. Moje szlaki przemierzone to południowe, północne, zachodnie, w niewielkiej część wschodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz