DANIE RECZCZONIAK, TZW. PIEROGI BIŁGORAJSKIE.
Jak zrobić reczczoniak? [1]
Kilogram kaszy gryczanej upiecz na suchej patelni
i wyciśnij przez prasę pół kilograma ugotowanych
ziemniaków. Wymieszaj kasze, ziemniaki, kilogram twarogu,
4-6 surowych jajek i szklankę śmietanki.
Dopraw solą i pieprzem,
piecz w 180 stopniach przez około 45-60 minut, aż się
zarumieni.
JZ.[2]
[1] Reczczoniak -
Biłgorajskie pierogi- przysmaki Polskiej kuchni.
[2] Jacek Źróbek –
członek Archikonfraterni Literackiej od 2000 roku, podróżnik, fotograf, -
udział w konkursach World Press photo, reporter pasjonat turystyki górskiej,
miejskiej, pisarz, dziennikarz, Katolik blogowy redaktor parafialnego ,,Dzwonka
Janowskiego” lata 2007- 2018, oraz współautor publikacji w gazecie „Co
tydzień”, i innych, książkowych religijnych między innymi o Prymasie Józefie
Glempie. Autor zdjęć i filmów podróżniczych. Autor kilku wystaw. Między innymi
wystawy o dekanacie Mysłowickim w 140 rocznicę istnienia.
W
działalności publicznej- współpraca z Muzeum Miasta Mysłowice, dla Śląska – współpraca
z Stowarzyszeniem –Solidarni 2010, oraz wspieranie patriotycznych inicjatyw dla
Ojczyzny. Byłem fotografem kilku wielkich wydarzeń i uroczystości państwowych w
Polsce i Europie. Moje szlaki przemierzone to południowe, północne, zachodnie,
w niewielkiej część wschodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz